HISTORIA OCH FRAMTID
PÅ SAMMA SILVERBRICKA

MED ALLT DET BÄSTA INOM GÅNGAVSTÅND

Skimra ligger mitt i Citadellsstaden, den nya stadsdel som har byggts på Malmös kanske bästa läge – precis intill Malmös gamla charmiga stadskärna, de lummiga Kungs- och Slottsparkerna, Västra Hamnen och inte minst, den långa Ribersborgsstranden med sina badbryggor.

Vattnet är ständigt närvarande vid Skimra – såväl i kanalen med sina båtplatser lyxigt placerade precis utanför entréerna som vid det idylliska promenadstråket längs Citadellsvägen.

INBJUDANDE GÅGATA

Den gamla bilvägen mellan Malmö city och Limhamn har nu letts in i Varvsstaden och istället har Citadellsvägen vid Skimra förvandlats till en charmig gå- och cykelgata med stenläggningar, terrasser och restauranger längs med kanalen.

På andra sidan kanalen väntar Nordens äldsta bevarade renässansslott med Kungsparkens grönska och en bit bort skjuter Malmö Live-området i höjden. Sedan är man i princip framme vid Malmö centralstation, Gamla Västers idylliska smågator och den gamla stadskärnan med gågatorna, Stortorget och Lilla Torg.

FÖRST SKIMRA, SEDAN VÄRLDEN

Från Malmö C är det dessutom bara lite drygt 20 minuters resa med Öresundstågen till avgångshallen på Skandinaviens största flygplats i Kastrup. Kort sagt: om det nya Malmö kan beskrivas som en smet, så ligger Skimra mitt i den.

STADEN VID CITADELLET

Låt oss titta lite närmare på den miljö som Skimra byggs i. När Erik av Pommern byggde sitt kastell 1434 låg det längst västerut inom Malmös ringmur och hade därmed en naturlig kontakt med den övriga stadens bebyggelse.

Precis utanför ringmuren gick strandlinjen, vilket innebär att alla hamnområden i Malmö består av sentida utfyllnader. Det som idag kallas Citadellsstaden fylldes ut i slutet av 1800-talet när Malmös hamn behövde utvidgas ytterligare.

Här växte sedan ett industriområde fram och i över hundra år fanns här också en järnvägsbangård för Limhamnsbanan – eller Sillabanan, som malmöborna kallade den.

Nu är även den epoken historia, de gamla industrierna har gjort sitt och Citadellsstadens fenomenala läge blir istället platsen för ett nytt attraktivt bostadsområde med både city och havet några minuters promenad bort.

VARVSSTADEN

Om vi blickar mot Västra hamnen så pågår det sedan 1990-talets slut en febril aktivitet för att omvandla detta gamla industriområde till ett av Sveriges mest omskrivna och eftertraktade bostadsområden.

Närmaste granne med Skimra ligger Varvsstaden, som består av Kockums gamla skeppsvarv med verksamhet från 1850-talet. Varvsstadens många gamla industribyggnader bevaras och blir en naturlig del i den nya stadsmiljön med bostäder, arbetsplatser, restauranger, kanaler och mötesplatser.

VÄSTRA HAMNEN

En bit bort från Varvsstaden väntar Västra hamnen och Dockanområdet, som med bomässan Bo01 öppnade upp den här delen av Malmö för attraktiva bostäder, havsbad, restauranger och pittoreska kanalkvarter.

Nordens högsta bostadshus, Turning Torso, reser sina mäktiga 190,4 meter upp i skyn, vilket gör den skruvade byggnaden till ett av Öresundsregionens främsta landmärken. Och riktar man blicken lite längre västerut breder den tre kilometer långa Ribersborgsstranden ut sig med sanddynor, kallbadhus och härliga rekreationsmöjligheter.